Bijzondere opzet met elf speelsteden

Vanwege het zestigjarig bestaan van de UEFA wordt EURO 2020 op een bijzondere manier gehouden, in elf verschillende landen. Nog nooit waren zoveel landen tegelijk gastheer. In Amsterdam worden drie groepswedstrijden en een 1/8e finale gespeeld. Het Nederlands elftal speelt de drie groepswedstrijden in de Johan Cruijff ArenA tegen Oekraïne, Oostenrijk en Noord-Macedonië.

De speelsteden van EURO 2020 zijn Amsterdam, Bakoe, Boedapest, Boekarest, Glasgow, Kopenhagen, Londen, München, Rome, Sevilla en St. Petersburg.

Het EK in 2021 kent 24 deelnemers en wordt verspreid over Europa gespeeld in elf landen. Geen van de organiserende landen kwalificeert zich automatisch voor het eindtoernooi.

De landen die zich hebben gekwalificeerd zijn Nederland, Italië, Engeland, Wales, Finland, Frankrijk, Zwitserland, Polen, Duitsland, Oekraïne, Spanje, Tsjechië, Zweden, Oostenrijk, Denemarken, Turkije, Rusland, Kroatië, Portugal, Noord-Macedonië, Hongarije, Slowakije en Schotland.

‘Building bridges’

Als thema voor het toernooi is gekozen voor ‘building bridges’. Voetbal vormt hét sociale netwerk, niet alleen in ons land, maar ook daarbuiten. Voetbal verbindt. Op het veld, voor de buis, bij de koffieautomaat, in het stadion of in het café. Het thema is doorgevoerd in het design en de logo’s die voor de promotie van het toernooi worden gebruikt. Elke speelstad heeft een eigen logo met een iconische brug. Voor het logo van Amsterdam is dat de beroemde Magere Brug.

Van iedereen, met iedereen

Met EURO 2020 vieren we het voetbal in Nederland. Het toernooi komt naar de fans toe en is daarmee het toernooi van iedereen, met iedereen. EK 2020 geeft de supporters de kans om na jaren van gewaardeerd gangmakersschap bij eindtoernooien in andere landen, voor het eerst in twintig jaar weer gastheer te zijn.

Deel artikel