D-Day: de finale van EURO 2020

Italië is de grote winnaar van het toernooi. Vandaag was D-day, de finale tussen Engeland - Italië. Na een spannende 1-1 en een verlenging, ging Italië na strafschoppen er vandoor met de winst en veroverde de beker van EURO 2020, de Henri Delaunay-cup.

De openingswedstrijd van EURO 2020 vond op 11 juni plaats in Rome, waarna nog 50 wedstrijden volgden in de speelsteden Amsterdam, Bakoe, Boedapest, Boekarest, Glasgow, Kopenhagen, Londen, München, Rome, Sevilla en St. Petersburg.

Het EK was dit jaar anders dan anders, en niet alleen vanwege corona: vanwege het zestigjarig bestaan van de UEFA werd het toernooi in elf speelsteden georganiseerd, waaronder Amsterdam. De Johan Cruijff ArenA vormde het decor voor drie spannende groepswedstrijden waar Oranje keer op keer wist te winnen. Op 26 juni werd het toernooi afgesloten met de knaller Wales-Denemarken, dat eindigde in 4-0 voor de Denen. Met EURO 2020 was Amsterdam na 21 jaar weer speelstad voor een EK.

De sfeer zat er, ondanks de coronamaatregelen, enorm goed in. Per wedstrijd waren er circa 16.000 personen, maar het voelde als een volle zaal. Het was feest en dat was voelbaar. Maar ook buiten het stadion zaten mensen voor de buis gekluisterd. Hoogtepunt was de wedstrijd Nederland-Oostenrijk, dat maar liefst 5.5 miljoen kijkers trok.

Be Part of It
Het thema van het toernooi in speelstad Amsterdam was Be part of it, waarin iedereen werd uitgenodigd om onderdeel te zijn van het bijzondere toernooi in Nederland. Er werden rondom dit thema diverse acties geïnitieerd.

Al twee jaar geleden begonnen de eerste initiatieven rondom het toernooi. In 2019 lanceerde de organisatie als kick-off de campagne ‘Not Just Football’, een campagne die de hele wereld overging. Datzelfde jaar voerde de speelstad met een heuse EURO 2020 boot mee tijdens Pride Amsterdam. Het was de eerste keer dat de UEFA officieel zichtbaar was tijdens het evenement. Ook werd Wesley Sneijder tijdens ‘het 500 dagen moment’ officieel geïntroduceerd als ambassadeur van speelstad Amsterdam.

Dit jaar ging, na een jaar vertraging door de coronacrisis, het toernooi echt van start. Begin april was de kick-off van het toernooi met de Trophy Tour, waarbij de officiële beker van UEFA EURO 2020 diverse belangrijke plekken in Amsterdam en daarbuiten aandeed.

Ook reisde EK Voetbal on Tour langs pleintjes in de stad. Jonge Amsterdammertjes (6-12 jaar) konden gratis meedoen aan freestyles voetbalclinics en werden uitgedaagd met challenges op hooghouden, latjetrap en snelheid.

Ondertussen werd de officiële spectacular van speelstad Amsterdam onthuld, de Fan Connector, bestaande uit zes unieke connectors waarmee fans dag en nacht met elkaar een gesprek konden voeren over voetbal. Zo was het bijvoorbeeld mogelijk om op Amsterdam CS een gesprek aan te knopen met iemand bij de Johan Cruijff ArenA en de dag erna met iemand op de KNVB campus in Zeist.

Na de start van het toernooi organiseerde Gemeente Amsterdam de actie De Leukste Huiskamer, waarmee Amsterdammers kans maakten op een unieke EK-beleving in een van de brugwachtershuisjes in de stad.

Ook voor andere speciale groepen stond een unieke EK-beleving op het programma; met het ministadionwerden unieke viewings georganiseerd van de wedstrijden in Amsterdam. Zo mocht het zorgpersoneel genieten van de wedstrijd Nederland - Oekraïne in een stadion bij Paleis Soestdijk en werden bij de laatste wedstrijd een groep senioren in het zonnetje gezet tijdens een gezamenlijke viewing in een oerhollandse setting met een prachtige molen op de achtergrond.

Verder werden er in het kader van de Be Part of It tour twee grote voetbalfans per wedstrijd verrast. Zij ontvingen uit handen van Sander Lantinga een thuiskijkpakket, bestaande uit een televisie, een thuistap, een shirt van het team, vlaggetjes, barbecue. Alles voor een fantastische thuiskijkbeleving.

Met de organisatie van De Nationale Voetbaldag op 12 juni werd er ook iets nagelaten door EURO 2020. Onder het mom ‘Jouw Club voor Iedereen’ was er aandacht voor de vereniging als plek van ontmoeting en bron van verbinding. Meer dan 500 verenigingen nodigden hun leden en niet leden uit om onderdeel te worden van dit netwerk en samen het voetbal en het verenigingsleven te vieren en te omarmen.

De organisatie van Speelstad Amsterdam wil iedereen bedanken die heeft bijgedragen aan dit geweldige toernooi, van de vrijwilligers tot de crew, van de bezoekers tot alle fans. You were part of it!

Share article