Even voorstellen: onze ambassadeurs, mascotte en officiële artiest

Ambassadeurs

Recordinternational Wesley Sneijder is de ambassadeur van Speelstad Amsterdam tijdens EURO 2020. Sneijder nam in september 2018 afscheid van Oranje. In de Johan Cruijff ArenA speelde hij zijn 134e en laatste interland. De voormalige aanvoerder begon zijn carrière bij Ajax en doorliep in Amsterdam de gehele jeugdopleiding. Sneijder kondigde in 2019 aan te stoppen met zijn professionele voetbalcarrière.

"Het is voor mij een mooie manier om te ontdekken wat ik na mijn carrière precies wil. Ik vond het een hele eer dat ze mij vroegen – en het is een interessante manier om bij het voetbal betrokken te blijven, naast mijn carrière als speler."

aldus de recordinternational, die toen nog actief was bij Al Gharafa in Qatar.

Anouk Hoogendijk

Anouk Hoogendijk is ambassadeur voor het UEFA EURO 2020 Volunteer Programme. Samen met het Volunteer Team is Anouk op zoek gegaan naar enthousiaste vrijwilligers die in de zomer van 2021 de vier wedstrijden in de Johan Cruijff ArenA in goede banen gaan leiden.

Anouk Hoogendijk is Vriendin van de Volunteers.

Als ‘Vriendin van de Vrijwilligers’ gaan de UEFA EURO 2020 vrijwilligers Anouk op diverse momenten tijdens de Volunteer Journey tegenkomen. Zo is ze met verschillende vrijwilligers te zien in de campagnevideo, is ze betrokken bij het selectieproces en zal ze in aanloop naar het toernooi aanhaken bij de bijeenkomsten voor vrijwilligers.

Legends

Vanuit UEFA zijn er door heel Europa een groot aantal voetballegendes gekoppeld aan het toernooi. Ook oranje legendes, zoals Ruud Gullit, Patrick Kluivert en Clarence Seedorf, prijken op deze bijzondere lijst: (https://www.uefa.com/uefaeuro-2020/about/ambassadors/)

Mascotte

Voorafgaand aan het EK-kwalificatie duel tussen Nederland en Duitsland in 2019 werd Skillzy onthuld, de mascotte voor EURO 2020.

In het verlengde van de nieuwe opzet van het EK (dat nu in elf verschillende landen gespeeld gaat worden), heeft de UEFA ook voor een nieuwe opzet van de mascotte gekozen. De klassieke mascotte zoals we gewend zijn van de UEFA-toernooien blijft, met de toevoeging van twee freestylers aan zijn zijde. Het idee hierachter is om een verbinding te maken tussen het elf-tegen-elf voetbal dat op het EK gespeeld gaat worden en de freestyle/straatvoetbal cultuur.

Op basis van stemmen van fans zijn, tijdens de Your Move-competitie, per land twee vertegenwoordigers gekozen die de twaalf speelsteden vertegenwoordigen. Voor Nederland vormen Laura Dekker en Jesse Marlet, naast mascotte Skillzy, het mascotteteam van EURO 2020 in Amsterdam.

Martin Garrix

Onze ‘eigen’ Martin Garrix produceert het officiële nummer voor EURO 2020 : “Het is een ongelofelijke eer om gevraagd te worden het officiële lied voor UEFA EURO 2020 te produceren, ik kan niet wachten om het iedereen te laten horen”, aldus Garrix. Het nummer zal, in samenwerking met een vocalist, binnenkort bekendgemaakt worden. Beide artiesten laten het nummer op 11 juni voor het eerst in zijn geheel horen tijdens de openingsceremonie van EURO 2020 in het Stadio Olimpico in Rome. Garrix produceert ook de opkomstmuziek voorafgaand aan de wedstrijden en de muziek voor de wereldwijde televisie-uitzendingen.

Officiële bal Uniforia

Adidas heeft voor het toernooi de Uniforia ontworpen, een bal die de unieke opzet van het EK moet uitbeelden. De bal is vernoemd naar de eenheid en de euforie die internationale toernooien met zich meebrengen. De kleurrijke bal is ontworpen om diversiteit en inclusiviteit te vieren, belangrijke thema’s voor het EK 2020.

Deel artikel