meest gestelde vragen
alle informatie
alles
algemeen
amsterdam
ArenA
pers
testen
tickets
toernooi
vrijwilligers
Is dit de eerste keer dat Nederland de EURO organiseert?

Van de 11 Europese landen die UEFA EURO 2020 organiseren is het voor zeven landen de eerste keer dat zij de EURO ontvangen. In het geval van Nederland is het de tweede keer dat het land EURO organiseert en de eerste keer in 20 jaar (de andere keer was in samenwerking met België in 2000).

Welke 24 landen hebben zich gekwalificeerd voor het EK?

De volgende 24 landen hebben zich gekwalificeerd: België, Nederland, Italië, Engeland, Wales, Finland, Frankrijk, Zwitserland, Polen, Duitsland, Oekraïne, Spanje, Tsjechië, Zweden, Oostenrijk, Denemarken, Turkije, Rusland, Kroatië, Portugal, Noord Macedonië, Schotland, Slowakije, Hongarije.

Welke wedstrijden worden er gespeeld in de Johan Cruijff ArenA?

De volgende wedstrijden worden gespeeld in de Johan Cruijff ArenA:

Wedstrijd 1 (match 5) - zondag 13 juni om 21.00 uur - Nederland – Oekraïne
Wedstrijd 2 (match 17) - donderdag 17 juni om 21.00 uur - Nederland – Oostenrijk
Wedstrijd 3 (match 29) - maandag 21 juni om 18.00 uur - Noord-Macedonië – Nederland
Wedstrijd 4 (match 38)  - zaterdag 26 juni om 18.00 uur - Achtste finale (2A tegen 2B)

Welke 11 Europese landen/speelsteden zijn onderdeel van UEFA EURO 2020?

Vanwege het zestigjarig jubileum van het Europees kampioenschap in 2020, heeft de UEFA gekozen voor een bijzondere opzet: een evenement dat in maar liefst elf verschillende landen wordt gehouden. Een toernooi wat naar de fans toekomt met het beste Europese voetbal! Veertien landen hebben tot nu toe een EURO georganiseerd. In 2020 zal er recordaantal landen toegevoegd worden aan deze lijst: de speelsteden van EURO 2020 zijn Amsterdam (Nederland), Bakoe (Azerbeidzjan), Sevilla (Spanje), Boedapest (Hongarije), Boekarest (Roemenië), Glasgow (Schotland), Kopenhagen (Denemarken), Londen (Engeland), München (Duitsland), Rome (Italië) en St. Petersburg (Rusland). De openingswedstrijd wordt op 11 juni in Rome gespeeld en de halve finales op 6 en 7 juli in Londen, net als de finale op 11 juli.

Worden er verder nog activiteiten in Nederland georganiseerd omtrent EURO 2020?

Op dit moment werken wij activiteiten uit waarbij wij rekening houden met ontwikkelingen rondom het coronavirus. Binnenkort maken wij alle activiteiten in Nederland bekend op deze website.

Wat wordt er in Amsterdam georganiseerd omtrent EURO 2020?

Doel van de gemeente is om zoveel mogelijk Amsterdammers de kans te bieden onderdeel uit te kunnen maken van het toernooi. Vanuit het motto ‘voetbal verbindt’ en het toernooi thema ‘Building Bridges’ zien we het toernooi als een kans om mensen weer samen te brengen. Daarvoor worden verschillende activiteiten georganiseerd:

 • EK Voetbal on Tour: vanuit het motto ‘zien voetballen, doet voetballen’ organiseert de gemeente vanaf april t/m juni gratis sportactiviteiten op pleintjes in de stad voor Amsterdamse kinderen van 6-12 jaar. Meer info: https://euro2020amsterdam.nl/enthousiaste-kinderen-tijdens-ek-voetbal-on-tour/
 • De Leukste Huiskamer: Amsterdammers maken kans op een bijzondere EK-beleving op een unieke locatie in de stad. In De Leukste Huiskamer wordt bijna elke EK wedstrijd uitgezonden met versnaperingen, verrassingsact in de pauze en kans op live commentaar tijdens de wedstrijd. De winnaars van de actie mogen samen met een klein gezelschap gaan genieten van de wedstrijd. Meer info: deleukstehuiskamer.nl.
 • Aankleding van de stad: vanaf begin juni worden door de hele stad vlaggen en banieren opgehangen in de stijl van EURO 2020.
 • City Host Volunteers: de gemeente zet een diverse groep van vrijwilligers in als gastheer/vrouw voor het toernooi in de stad. Meer info: https://euro2020amsterdam.nl/vrijwilligers-eindelijk-uit-de-startblokken/.
 • Academy: in het kader van talentontwikkeling is in opdracht van de gemeente een programma opgezet, dat de Amsterdamse jeugd middels EURO 2020 kansen biedt om hun talenten (verder) te ontwikkelen. Het programma richt zich op studenten en scholieren van verschillende niveaus, studies en achtergronden, uit alle Amsterdamse wijken. Zowel in het voortraject als tijden het EK krijgen ze een uniek kijkje achter de schermen en bieden we hen de kans om hun professionele netwerkt uit te breiden. Inmiddels voerden ruim 670 studenten van MBO en HBO onderzoek- en praktijkopdrachten uit of liepen stage bij EURO 2020. Meer info: https://cityhost.volunteers-euro2020.nl/academy/.
Wat is het coronabeleid van speelstad Amsterdam tijdens EURO 2020?

EURO 2020 in Amsterdam wordt georganiseerd binnen de landelijke richtlijnen van het RIVM en in nauwe samenwerking met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Ik heb tickets voor EURO 2020. Wanneer wordt definitief bekend of er publiek in het stadion mag?

Tickethouders zijn inmiddels persoonlijk geïnformeerd over hun tickets door de UEFA. Kijk ook op:

Waar kan ik een accreditatie aanvragen voor de wedstrijden in Amsterdam?

Het accreditatieproces voor de media verloopt via de UEFA. Aanvragen kunnen gedaan worden via deze link.

Ik ben journalist en ontvang graag persberichten over EURO 2020 Speelstad Amsterdam. Waar kan ik mij aanmelden?

Je kunt een mail sturen naar birgitte.vanboven@euro2020.com.

Kan ik me nog aanmelden als vrijwilliger voor EURO 2020?

Nee, het is helaas niet meer mogelijk om je aan te melden als vrijwilliger.

Moet ik getest worden voordat ik de wedstrijd bezoek?

Ja, de bezoeker moet op de wedstrijddag een test afnemen en vult binnen 24 uur voor het evenement naar waarheid een gezondheidsverklaring in. De testen hiervoor kunnen ingepland worden via www.testenvoortoegang.org of direct via de CoronaCheck-app.

Moeten kinderen ook getest worden?

Iedere bezoeker vanaf 5 jaar moet op de wedstrijddag een test afnemen en het negatief testbewijs tonen voor binnenkomst in het stadion.

Waar kan ik de test inplannen?

Dit kan via www.testenvoortoegang.org of direct via de CoronaCheck-app. Er zijn testlocaties door het hele land verspreid. Het is belangrijk om de testafspraak in te plannen zo dicht mogelijk in de buurt van de woonplaats om daarna veilig af te kunnen reizen naar de Johan Cruijff ArenA.

Tot wanneer kan ik mij laten testen?

Een negatief testbewijs is 24 uur geldig tot einde wedstrijd. De testen kunnen daarom alleen ingepland worden op de wedstrijddag. Zorg bij het inplannen van de test voor voldoende tijd tussen het afnemen van de test en opening stadion. De testuitslag ontvang je binnen een uur.

Wat voor type test is het?

Het sneltest waarbij een swapje uit de neus wordt genomen.

Ik heb mijn testuitslag niet ontvangen. Wat nu?

het kan een uur duren voordat je je testuitslag hebt ontvangen. Heb je het na een uur nog niet ontvangen? neem dan contact op met de helpdesk van testenvoortoegang via 088-7674010 (maandag t/m zondag 08:00 tot 20:00 uur).

Is testen gratis?

Ja, voor alle tickethouders zijn de testen gratis.

Ik ben positief getest en mag niet gaan. Kan ik mijn ticket overdragen?

Voor de general tickets is het mogelijk om de tickets over te dragen. Voor tickets aangeschaft via de KNVB is dit niet mogelijk.

Voor specifieke vragen over het inplannen van de test kan doorverwezen worden naar de helpdesk van TestenvoorToegang: helpdesk via 088-7674010 (maandag t/m zondag 08:00 tot 20:00 uur).

Voor specifieke vragen over tickets, kan doorverwezen worden naar de website van UEFA of de UEFA EURO 2020 App.

Ik moet in quarantaine omdat ik in aanraking ben geweest met een besmet persoon. Kan ik dan nog wel naar de wedstrijd?

Nee, helaas niet.

Ik heb geen telefoon, kan ik dan wel naar binnen?

Je kunt maar voor één persoon een testbewijs in de CoronaCheck app laten zien. Iedere bezoeker heeft dus een eigen telefoon met app nodig. Heb je deze niet. Dan kan het testbewijs geprint worden via www.coronacheck.nl.

Hoe werkt de CoronaCheck-app?

Om toegang te krijgen tot de Johan Cruijff ArenA moet je naast je toegangsticket in de UEFA TicketApp ook je testbewijs laten zien. Je testbewijs kun je gemakkelijk laten zien met de CoronaCheck-app.

In de app kun jij jouw negatieve testuitslag omzetten in een QR-code, die snel kan worden gescand bij de ingang. Na de test ontvang je via de testaanbieder je negatieve testuitslag ook een ophaalcode. Deze ophaalcode kun je gebruiken in de app om je QR-code te maken.

Dit doe je als volgt:
* Klik in de app op “Maak QR-code”
* Vul in de CoronaCheck-app jouw ophaalcode in. Deze code ontvang je van de testaanbieder bij  je negatieve uitslag
* Na controle haalt de CoronaCheck-app je testuitslag op
* De app maakt van jouw negatieve testuitslag een testbewijs, in de vorm van een QR-code
* Laat vervolgens je testbewijs, in de vorm van een QR-code, scannen voor de ingang.
* Is je QR-code én je legitimatie geldig? Dan mag je naar binnen.

Ik ben het land binnen gekomen met een negatieve test. Is deze ook geldig?

Nee. Alleen testbewijzen ingepland via TestenvoorToegang zijn geldig.

Ik heb net een test bij de GGD gedaan, is deze ook geldig?

Nee. Alleen testbewijzen ingepland via TestenvoorToegang op de wedstrijddag zijn geldig.

Ik kan geen geschikt testmoment vinden in mijn omgeving omdat alles vol zit.

Wanneer dit het geval is, wordt aangeraden om dan een woonplaats verder te kijken naar beschikbare tijdsloten om een test in te plannen. Er zijn testlocaties ingericht door heel het land waarmee er voldoende testcapaciteit beschikbaar is om de testen in te plannen voor dit evenement.

Ik heb de testafspraakbevestiging niet ontvangen?

Check voor de zekerheid altijd de spam folder. Anders kun je contact opnemen met Testenvoortoegang.

Ik heb de codes niet ontvangen, waar kan ik deze vinden?
Het lukt niet om mijn test in te plannen met de codes?

Belangrijk om niet aan te vinken naar welke activiteit te gaan, maar te klikken op “ik heb een evenementcode”. Vul daarna de woonplaats of postcode in voor de testlocatie in de buurt.

Ik ben gevaccineerd, moet ik dan alsnog testen?

Ja. Vooralsnog moeten alle bezoekers van de wedstrijden in de Johan Cruijff ArenA een negatief testbewijs laten zien voor binnenkomst. Mede omdat het nog onbekend is of je na een vaccinatie nog besmettelijk kunt zijn.

Gaan er andere of extra maatregelen worden genomen in de ArenA nu er meer bezoekers komen?

We hebben als organisatie altijd alle maatregelen genomen die nodig waren om op een verantwoordelijke en veilige wijze bezoekers te verwelkomen in de Johan Cruijff ArenA, ongeacht het aantal bezoekers. De veiligheid en gezondheid van onze medewerkers en bezoekers is altijd prioriteit. Alle bezoekers en medewerkers die bij de wedstrijden van EURO 2020 in Amsterdam aanwezig willen zijn, moeten voldoen aan de veiligheidsprotocollen van het onderzoek van Fieldlab Evenementen en krijgen pas toegang op vertoon van een negatief coronatestresultaat.

Wat gaat Fieldlab precies onderzoeken? Zijn die resultaten niet al lang duidelijk naar aanleiding van alle voorgaande onderzoeken?

EURO2020 zal meewerken aan Fieldlab waarbij onderzoek gedaan kan worden naar onder andere grotere aantallen toeschouwers maar ook hoe er kan worden omgegaan met buitenlandse bezoekers in deze systematiek. Voor meer vragen over dit onderzoek van Fieldlab, kan er contact opgenomen worden met Fieldlab Evenementen.

Zijn er nog kaarten te koop voor de wedstrijden in de Johan Cruijff ArenA, ook naar aanleiding van de opschaling van het aantal bezoekers?

De organisatie van EURO 2020 buigt zich nu over de beste verdeling van de nieuw vrijgekomen EK-kaarten in het stadion en de verspreiding onder de voetballiefhebbers.

Is EURO 2020 in Nederland officieel onderdeel van Fieldlab Evenementen?

Ja, EURO 2020 valt definitief als evenement onder Fieldlab, waarbij de bezoekers onder meer een negatief testbewijs moeten tonen voor binnenkomst in het stadion. Deze test is 24 uur geldig.

In april waren nog 12.000 bezoekers welkom in de Johan Cruijff ArenA. Op basis waarvan is dit aantal opgeschaald?

In april werd al duidelijk dat tenminste een kwart van de Johan Cruijff ArenA gevuld mocht worden. Op basis van de resultaten van de verschillende Fieldlab-onderzoeken, de epidemiologische situatie in juni en de afname van de druk op de zorg, is de bezettingsgraad in afstemming tussen VWS, Gemeente Amsterdam, KNVB en de organisatie van het toernooi, nu opgeschaald naar een derde.

Wat is het definitieve aantal bezoekers dat een EK-wedstrijd mag bijwonen in de Johan Cruijff ArenA?

De tribunes van de Johan Cruijff ArenA mogen bij de wedstrijden op EURO 2020 voor een derde worden gevuld met publiek. Wat dit concreet inhoudt qua bezoekers wordt momenteel onderzocht, afhankelijk van onder mee het zitpatroon. Dit zijn circa 16.000 bezoekers.

Wat moet ik doen als mijn telefoon leeg is of gecrasht?

Loop voor je toegangsticket naar de Ticketservice balie en vraag aan een van de mobility makers de route naar de dichtsbijzijnde testlocatie voor een nieuwe test.

Wat zijn de adviezen met betrekking tot de hoge temperaturen voor medewerkers en bezoekers van de Johan Cruijff ArenA voor de wedstrijd Nederland – Oostenrijk?
 • Probeer de zon gedurende de dag zoveel mogelijk te vermijden.
 • Drink voldoende water gedurende de dag.
 • Draag luchtige kleding en neem bij voorkeur een pet of hoed mee naar het stadion.
 • Smeer je goed in met zonnebrand. Het is tevens toegestaan om zonnebrand mee te nemen, bij voorkeur kleine verpakkingen.
 • Matig je alcoholgebruik
 • Probeer zware inspanningen gedurende de dag te vermijden.
Tijdens de wedstrijd Nederland – Oostenrijk in de Johan Cruijff ArenA worden er hoge temperaturen verwacht. Wat zijn de maatregelen die worden genomen in en rondom het stadion?

Als organisatie nemen we diverse maatregelen om onze medewerkers en bezoekers zo goed mogelijk voor te bereiden en te beschermen tegen de hoge temperaturen. Wij volgen hierin het vaste warmteprotocol van de Johan Cruijff ArenA en ondernemen de volgende extra maatregelen:

 • Bezoekers worden op de wedstrijddag geïnformeerd via verschillende communicatiekanalen, waaronder de officiële UEFA EURO 2020 App. Adviezen omvatten onder meer: drink voldoende water, smeer je goed in met een hoge factor zonnebrand, draag luchtige kleding en neem bij voorkeur een pet of hoed mee naar het stadion en probeer de zon zoveel mogelijk te vermijden.
 • Er worden extra medewerkers ingezet om bezoekers die vroeg arriveren bij het stadion extra te informeren.
 • Het is voor de bezoekers mogelijk om zonnebrand mee te nemen. Wel bij voorkeur kleine verpakkingen.
 • Er worden extra waterpunten in en rondom het stadion toegevoegd.
 • Het dak van het stadion wordt gesloten tussen 10.00 en 16.00 uur om de warmte zoveel mogelijk buiten te houden.
 • Indien nodig en/of van toegevoegde waarde worden ramen en deuren van het stadion, onder toezicht, geopend.
 • De medical shifts worden uitgebreid.
 • De medische posten worden voorzien van extra water en ice packs.
 • Voor onze medewerkers en vrijwilligers worden hun werkzaamheden, indien nodig, aangepast en worden er extra pauzes ingelast.
 • Vanuit de Gemeente Amsterdam worden er voor de vrijwilligers van de stad ook voorzorgsmaatregelen genomen. Er wordt water langs de vrijwilligers gebracht, de vrijwilligers krijgen extra pauzes, er wordt gerouleerd van shifts, zodat de vrijwilligers niet te lang op een plek in de zon hoeven te staan, iedereen draagt een pet en er wordt geadviseerd om goed op elkaar te letten.
Op 18 juni 2021 heeft de overheid versoepelingen aangekondigd in Nederland. Heeft dit nog invloed op de aankomende wedstrijden (21 juni en 26 juni) in de Johan Cruijff ArenA?

Nee, de versoepelingen gaan pas in na 26 juni. Deze hebben dus geen impact op de EK-wedstrijden in de Johan Cruijff ArenA. Bij elke wedstrijd zijn circa 16.000 bezoekers welkom en de initiële maatregelen zijn nog steeds van toepassing, inclusief het tonen van een negatief testbewijs en het dragen van een mondkapje tot aan de zitplek.