Oranje met goed gemoed naar EK na zege op Georgië

6 juni 2021 - Met een goed gevoel richting het EK. Dat is het voornaamste wat het Nederlands elftal zondag overhield aan de laatste oefeninterland voor EURO 2020. Dankzij een 3-0 zege op Georgië zwaaiden de vrolijke fans Oranje met een goed gemoed uit richting de start van de EK-eindronde. Wout Weghorst en Ryan Gravenberch scoorden hun eerste treffer voor Oranje.

Het mooiste moment van de Oranje-avond? Die beleefden de 7.500 toeschouwers - het maximale toegestane aantal in het FC Twente Stadion vanwege de nog geldende coronabeperkingen - tien minuten na rust. Samen met Wout Weghorst. De in het nabije Borne geboren spits maakte uitgerekend in zijn eigen provincie zijn eerste goal in Oranje. Hij rondde een assist van Memphis genadeloos af (2-0) en de hele wereld mocht het weten. De emoties knalden eruit bij Weghorst die zijn feestje uitgebreid met de Oranjefans vierde. Zij konden de ongebreidelde passie en temperament van de Twent enorm waarderen.

Weghorst lijkt tijdens het EK op een basisplaats lijkt af te stevenen en dat is misschien wel de grootste verrassing van deze oefencampagne. Voor de laatste test zette bondscoach Frank de Boer in deze eerste ontmoeting ooit met Georgië nagenoeg dezelfde namen als afgelopen woensdag tegen Schotland (2-2) in zijn basisopstelling. Twee andere spelers stonden in Enschede aan de aftrap.

Nummer 75 voor Wijnaldum

Maarten Stekelenburg verdedigde het doel, terwijl Daley Blind centraal achterin de positie van met een liesblessure kampende Matthijs de Ligt overnam. Voor Blind was het zijn eerste wedstrijd sinds hij eind maart in het WK-kwalificatieduel met Gibraltar een enkelblessure opliep. Aanvoerder Georginio Wijnaldum noteerde een jubileum: zijn 75e cap.

Voor Stekelenburg was het een bijzonder moment. Hij maakte na 5 jaar weer zijn rentree in het nationale team. En kon meteen aan de bak, want al na 75 seconden kwam Saba Lobzhanidze in volle vaart op hem af. De 38-jarige goalie, die elf jaar geleden in de WK-finale onder de lat stond, hield het hoofd koel en won het één-tegen-één duel glansrijk. Gelukkig maar, want een vroege achterstand kon Oranje niet gebruiken. Een snelle voorsprong wel. Die kwam er ook, dankzij Memphis Depay die in de 10e minuut zonder problemen een strafschop benutte nadat de diepgaande Denzel Dumfries in het zestienmetergebied was gevloerd.

Sta-in-de-weg

Het was de enige keer voor rust dat de Georgische keeper Giorgi Loria geen antwoord had op Hollands gevaar. Drie keer zorgde hij er hoogstpersoonlijk voor dat Oranje de voorsprong niet kon uitbreiden. Zoals bij de grote kans voor Depay die na een na een geweldige snelle aanval van Oranje zijn tweede van de avond leek binnen te tikken. Of de goede schoten van afstand van Weghorst en De Jong. Loria hield met prima reflexen zijn doel schoon.

Ging dan alles goed bij Oranje? Zeker niet. Het baltempo lag hoger dan afgelopen woensdag tegen de Schotten, waardoor de ploeg soepeler oogde. In verdedigend opzicht bleek het 3-5-2 systeem nog niet waterdicht. De technisch vaardige Georgiërs, met voormalige Vitesse-speler Guram Kashia als captain, voetbalden vrijuit en vonden genoeg ruimte tussen de linies om onder de druk uit te voetballen en wat kansjes af te dwingen.

Ook primeur Gravenberch

Na rust gooide Oranje duidelijk de schroom van zich af. Van Georgië had de ploeg weinig meer te duchten, waardoor het aanvalsspel op het oog soepeler verliep. Ook kwamen er volop kansen. Voor  Depay, De Vrij, De Roon, Malen en Van Aanholt. Voor hen bleef het persoonlijke succes uit. Dat gold niet voor Weghorst en invaller Gravenberch. Zij voerden wel de score verder op en smaakten tegelijkertijd het zoet van hun eerste treffer in Oranje. Weghorst rondde in de 55e minuut strak af, Gravenberch was 20 minuten later heel attent en kopte de rebound van een gekeerd schot van Depay binnen: 3-0.

Nadat De Boer in de loop van de tweede helft een aantal wissels had doorgevoerd, speelde Oranje het laatste kwartier vanuit een 4-3-3 formatie. Meer goals leverde dat niet meer op. Heel erg was dat niet. Na het teleurstellende optreden tegen de Schotten, kwam deze 3-0 zege op Georgië als geroepen.

Nog een week

De voorbereiding gaat nu zijn laatste fase in. Oranje heeft nog precies een week de tijd om de vorm aan te scherpen en dan meldt zich volgende week zondag Oekraïne als eerste tegenstander van het uitgestelde EURO 2020. Gevolgd door Oostenrijk (17 juni) en Noord-Macedonië (21 juni). In de Johan Cruijff ArenA met circa 16.000 fans. Het EK gaat bijna beginnen...we kunnen niet wachten!

Deel artikel