Oranje niet langs Schotland in eerste oefenduel voor EK

2 juni 2021 - Twee oefenwedstrijden heeft Oranje de tijd om de puntjes op de i te zetten voordat de strijd om de Europese titel losbarst. De eerste test leverde woensdag op Portugese bodem een 2-2 gelijkspel op tegen mede EK-ganger Schotland. Memphis Depay tekende voor beide Oranje-treffers.

Nog 11 dagen en dan moet Oranje er staan als Oekraïne in de Johan Cruijff ArenA de eerste tegenstander van EURO 2020 is. Halverwege de voorbereiding stond in Almancil de eerste van twee oefeninterlands op het programma. Een wedstrijd waar bondscoach Frank de Boer zeker wijzer van zal zijn geworden.

Onder ideale omstandigheden kon Oranje de voorbije dagen in de Algarve verder schaven aan de EK-vorm. De enige smet was het afvallen van Jasper Cillessen die eerder positief testte bij een PCR-controle en door De Boer niet werd opgenomen in de definitieve EK-selectie. Daardoor is de keeperspositie nog één van de vraagtekens bij Oranje. Krijgt Tim Krul of Maarten Stekelenburg de voorkeur? Voor De Boer een 'lastige keuze'. "Het ligt dicht bij elkaar. Ze zijn aan elkaar gewaagd." De oefenduels zullen mede uitsluitsel moeten geven.

Debutant Timber, Weghorst voorin

Daarom zal Stekelenburg zondag in Enschede tegen Georgië keepen en stond Krul tegen de Schotten onder de lat. Voor zich zag de 33-jarige Hagenaar een 3-5-2 opstelling. Met debutant Jurriën Timber (19) in het hart van de verdediging en Wout Weghorst in de voorste linie naast Memphis Depay. De lange Twent moest fungeren als targetman die meerdere verdedigers aan zich bindt.

Aan zijn specialiteit - veel en vaak scoren - kwam Weghorst in het Estadio Algarve niet toe. Oranje had de bal, maar creëerde aanvankelijk nauwelijks kansen. Ook de Schotten hanteerden hetzelfde spelsysteem, waardoor de bespeelbare ruimte beperkt was. De opbouw en balcirculatie van Oranje was veelal te traag om daar door te kunnen breken.

Onder toeziend oog van de geblesseerde captain Virgil van Dijk kwam Oranje na tien minuten zelfs op achterstand. Daar gingen fouten in de opbouw aan vooraf. Nadat Depay op eigen helft een lange bal niet onder controle kreeg en De Roon net niet kon corrigeren, profiteerde Jack Hendry met een droge knal vanaf 16 meter. Een treffer die Oranje zichzelf kon aanrekenen.

Grote klasse

Het antwoord kwam zeven minuten later en was van grote klasse. Timber vond de diepgaande Wijnaldum die terugkopte op Depay. Die nam de bal vervolgens in één keer op de slof voor zijn 24e interlandtreffer: 1-1. Een prachtige goal die helaas niet de aanzet bleek tot meer kansen en mogelijkheden. In verdedigend opzicht hield Oranje de rijen gesloten, waardoor er in de eerste helft vrij weinig gebeurde in Almancil. Wijnaldum en Frenkie de Jong hielden het na een half uur al voor gezien en werden afgelost door Davy Klaassen en Ryan Gravenberch, een vooraf afgesproken wissel.

Opnieuw op achterstand

Zij waren er dan ook niet meer bij toen Nederland in de 63e minuut voor de tweede keer op achterstand kwam. Ditmaal door toedoen van een razendsnelle Schotse counter. Over Oranjes rechterflank kwam Andy Robertson goed door en die vond bij de tweede paal de net ingevallen Kevin Nisbet: 1-2. Een leuke opsteker voor het Schotse kamp waar de afgelopen 24 uur veel zorgen waren. Daar testte middenvelder John Fleck dinsdag positief op het coronavirus, waarna bondscoach Steve Clarke uit voorzorg zes andere spelers ook buiten de selectie hield.

Vijf minuten na de 1-2 was het tijd voor de volgende wisselbeurt aan Oranjezijde waarmee de ploeg naar 4-3-3 schakelde. Timber, Weghorst en Wijndal maakten plaats voor Promes, Berghuis en Van Aanholt. Die laatste was tien minuten voor tijd dicht bij de gelijkmaker. Zijn schot met links, op de rand van het strafschopgebied, werd van richting veranderd, waardoor keeper Craig Gordon er nog een handje achter kreeg.

Gelijkmaker in slotfase

Op de valreep slaagde Oranje er toch nog in een resultaat neer te zetten. Dankzij Depay die in de 89e minuut een vrije trap met een flinke vaart in de verre hoek krulde. Keeper Gordon stond versteend op de lijn en kon niets uitrichten tegen de perfecte trap van de aanvaller die eerder in de wedstrijd de aanvoerdersband van Wijnaldum had overgenomen. Het was tevens een jubileumtreffer voor Depay: nummer 25 in 63 interlands.

Al met al was het te mager wat Oranje deze avond in Zuid-Potugal liet zien. Anderzijds zal het voor De Boer en zijn technische staf ook antwoorden hebben opgeleverd, in de zoektocht naar de beste formatie in deze laatste fase van de EK-voorbereiding. En daar zijn deze oefenduels precies voor bedoeld.

Zondag tegen Georgië

Komende zondag neemt het Nederlands elftal het in Enschede op tegen Georgië. Dat duel begint om 18.00 uur. In het kader van een overheidspilot kunnen bij die wedstrijd 7.500 Oranjefans aanwezig zijn. Op 13 juni speelt Oranje de eerste EK-wedstrijd tegen Oekraïne.

Deel artikel