Over de organisatie van speelstad Amsterdam

De Europese voetbalbond UEFA is natuurlijk dé organisator van het Europees Kampioenschap Voetbal, EURO 2020. Daarnaast kent elke speelstad een lokale organisatie structuur, ofwel LOS. Dit samenwerkingsverband bestaat uit de voetbalbond, de gemeente, het stadion en het nationale vliegveld.

Voor speelstad Amsterdam zijn dat de KNVB, gemeente Amsterdam, Johan Cruijff ArenA en Schiphol. Deze vier organisaties werken nauw samen om alle EURO 2020 activiteiten in en rond het stadion, de stad en de rest van Nederland goed te organiseren. Ook het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is nauw betrokken bij belangrijke besluiten rondom de organisatie van het toernooi.

‘Nederlandse fans verdienen een thuiswedstrijd’

Met die oproep deden in 2014 de vijf bovengenoemde organisaties een ‘gooi’, ofwel een bid naar het binnenhalen van vier EK-wedstrijden in Amsterdam. Vanuit het credo ‘zien voetballen, doet voetballen’ draagt het toernooi eraan bij dat er nog meer gevoetbald gaat worden, op velden en op pleintjes, door heel Nederland. Gezien de huidige situatie met het coronavirus is het extra bijzonder dat Amsterdam dit toernooi kan organiseren. Juist nu is de verbinding die voetbal kan bieden heel erg belangrijk en biedt het heel veel mensen iets om naar uit te kijken. Daarnaast geeft het toernooi een impuls aan innovatieve en duurzame ontwikkelingen in het stadion en in de stad. En voor het eerst in 21 jaar, spelen onze Oranje helden weer een internationaal toernooi in eigen land.

Deel artikel