Scenario bekend: 12.000 toeschouwers in Johan Cruijff ArenA

7 april 2021 - Bij de wedstrijden in Amsterdam kunnen tijdens EURO 2020 tenminste 12.000 toeschouwers aanwezig zijn op de tribunes van de Johan Cruijff ArenA. Afhankelijk van de ontwikkelingen van het coronavirus in juni bestaat de kans dat het er uiteindelijk meer zullen worden. Deze ambitie hebben de KNVB, het kabinet en de gemeente Amsterdam gezamenlijk uitgesproken. Uiterlijk woensdag 7 april moesten de twaalf gaststeden van het toernooi bij de UEFA de scenario’s indienen over hoe de organisaties denken te komen tot publiek in het stadion tijdens het EK voetbal.

In de Johan Cruijff ArenA staan in juni vier EK-wedstrijden op het programma. In het scenario dat bij de UEFA is ingediend, wordt uitgegaan van op zijn minst 25 procent van de netto capaciteit van het stadion. Alle bezoekers die straks aanwezig willen zijn, moeten voldoen aan de dan geldende veiligheidsprotocollen en krijgen pas toegang op vertoon van een negatief testresultaat.

Op basis van de resultaten van het Fieldlab-onderzoek tijdens Nederland-Letland en de verwachte epidemiologische situatie in juni, bekijken de KNVB, het ministerie van VWS en de gemeente Amsterdam of het mogelijk is om het percentage toeschouwers op te schalen. Als de staat van de coronapandemie in juni slechter is dan ingeschat, kan het aantal toeschouwers ook naar beneden worden bijgesteld. Hiervoor is een zogenoemde ‘stopknop’ in het protocol opgenomen.

Veilig, verantwoord én feestelijk

“Geweldig dat we op koers liggen voor een EK met publiek”, reageert Gijs de Jong, toernooidirecteur van EURO 2020. “Dit is een historisch toernooi, waar Nederland deel van uitmaakt. Daar hoort gewoon publiek bij te zijn. Fantastisch dat de minister en de burgemeester van Amsterdam er ook vertrouwen in hebben dat een EK met publiek in juni op een veilige, verantwoorde én feestelijke manier kan plaatsvinden. We kijken ernaar uit 12.000 toeschouwers in de Johan Cruijff ArenA te ontvangen, maar beseffen dat het coronavirus onvoorspelbaar is en er geen garanties zijn. We blijven echter goede hoop houden dat de situatie in juni zodanig verbeterd is, dat er zelfs meer toeschouwers bij kunnen zijn.”

Na eenentwintig jaar is Amsterdam weer speelstad voor het EK voetbal. De Johan Cruijff ArenA vormt het decor voor de EURO 2020-groepswedstrijden van Nederland tegen Oekraïne (13 juni), Oostenrijk (17 juni) en Noord-Macedonië (21 juni). Op 26 juni staat nog een achtste finale op het programma.

Aftellen naar prachtige sportzomer

Burgemeester Femke Halsema: “Heel bijzonder dat we als echte voetbalstad onderdeel zijn van dit unieke toernooi. Dit is voor heel veel fans iets om naar uit te kijken. Met elkaar maken we er een veilig, verantwoord en goed georganiseerd toernooi van.”

Wethouder Simone Kukenheim (sport), die namens de gemeente Amsterdam verantwoordelijk is voor de organisatie van EURO 2020: “Het is prachtig om speelstad te kunnen zijn voor zo’n belangrijk internationaal sportevenement als EURO 2020. We gaan dan ook ons best doen om er niet alleen een topsportspektakel van te maken, maar ook een inspiratiebron om zelf te gaan sporten. Want zien voetballen, doet voetballen. Vandaag beginnen we met de warming-up voor het toernooi: het EK Voetbal on Tour, waarbij jonge Amsterdammertjes kunnen genieten van gratis sportactiviteiten zoals voetbal challenges en clinics freestyle voetbal. Zo tellen we af naar een hopelijk prachtige sportzomer, met het EK voetbal als een van de hoogtepunten.”

Het EK Voetbal on Tour vindt plaats van 6 april tot en met 25 juni. Tijdens deze periode toert een bus door de stad om op zo’n 30 pleintjes voetbalactiviteiten op te zetten. De activiteiten zijn bedoeld voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar.

Epidemiologische situatie blijft leidend

Demissionair Sportminister Tamara van Ark: “We kijken er allemaal naar uit dat er weer meer kan. Bij een EK voetbal hoort natuurlijk publiek. In samenwerking met de KNVB en de gemeente Amsterdam gaan we ervoor zorgen dat er op een veilige en verantwoorde manier publiek bij de wedstrijden van het Nederlands elftal kan zijn. De kennis opgedaan bij de fieldlabs en pilots helpt hierbij en uiteraard blijft de epidemiologische situatie leidend bij de vraag hoeveel publiek aanwezig kan zijn.”

Deel artikel