Scheidsrechters bekend voor EURO 2020

21 april 2021 - De UEFA heeft vandaag alle scheidsrechters en assistent-scheidsrechters bekendgemaakt voor EURO 2020. In totaal zijn er 18 Europese scheidsrechters geselecteerd die de 51 wedstrijden tijdens het EK gaan fluiten. Onder hen ook Björn Kuipers en Danny Makkelie. Het is voor het eerst dat er twee Nederlandse scheidsrechters op een EK actief zijn.

Zowel Kuipers als Makkelie worden op het EK bijgestaan door hun vaste assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra (Team Kuipers) en Hessel Steegstra en Jan de Vries (Team Makkelie).

In het kader van een uitwisselingsproject met CONMEBOL komt daar één Zuid-Amerikaanse scheidsrechter bij.

Kuipers en Makkelie

Kuipers was eerder actief op het EK in 2012 (Polen/Oekraïne) en 2016 (Frankrijk) en het WK in 2014 (Brazilië) en 2018 (Rusland). Met zijn deelname aan EURO 2020 wordt hij de eerste Nederlandse scheidsrechter die op vijf eindtoernooien actief is geweest.

Kuipers: “EURO 2020 zou mijn laatste eindtoernooi worden, toen het vorig jaar werd uitgesteld. Ik heb er over moeten nadenken om nog een jaar door te gaan om toch op dat EK te fluiten. Ik ben blij dat ik dat heb gedaan, ook voor mijn fantastische assistenten. We zijn vastberaden om er een geweldig EK van te maken.

Voor Makkelie wordt EURO 2020 het eerste eindtoernooi waar hij als scheidsrechter in actie komt.

Makkelie: “Het is een jongensdroom die uitkomt om geselecteerd te worden voor een groot eindtoernooi. Ik ben begonnen met fluiten op m’n tiende, het is heel mooi dat ik dit dan weet te bereiken. Blijdschap en trots overheersen, ook voor mijn team. Afgelopen jaar leidden we de finale van de Europa League, dit jaar dit jaar floten we op het WK voor clubteams. Het is prachtig dat we deze waardering krijgen voor onze prestaties.

De volledige lijst

In alfabetische volgorde:

Felix Brych (Duitsland)
Danny Makkelie (Nederland)
Cüneyt Çakır (Turkije)
Antonio Miguel Mateu (Spanje)
Carlos Del Cerro Grande (Spanje)
Michael Oliver (Engeland)
Andreas Ekberg (Zweden)
Daniele Orsato (Italië)
Orel Grinfeeld (Israël)
Artur Manuel Ribeiro Soares Dias (Portugal)
Ovidiu Alin Hategan (Roemenië)
Daniel Siebert (Duitsland)
Sergei Karasev (Rusland)
Anthony Taylor (Engeland)
Istvan Kovacs (Roemenië)
Clément Turpin (Frankrijk)
Bjorn Kuipers (Nederland)
Slavko Vinčić (Slovenië)

Deel artikel