Terugblik Fieldlab WK kwalificatiewedstrijd Nederland-Letland

31 maart 2021 - Op zaterdag 27 maart was de Johan Cruijff ArenA gevuld met maar liefst 5000 enthousiaste Oranje fans. Zij zagen Nederland er vandoor gaan met een winst van 2-0 tijdens de interland Nederland-Letland, de kwalificatiewedstrijd voor het WK van 2022. De wedstrijd was onderdeel van het onderzoek van Fieldlab Evenementen waarbij bezoekers onder strikte voorwaarden de interland live in het stadion konden bijwonen. De voetbalwedstrijd was het grootste Fieldlab-experiment tot op heden.

Net als bij eerdere Fieldlabs werd tijdens Nederland - Letland gebruik gemaakt van een aantal onderzoeksbubbels. Per bubbel werden mogelijke scenario’s en gedragselementen voor het ontvangen van publiek op tribunes van grootschalige evenementen getest, zonder rekening te houden met 1,5 meter afstand (o.a. verschillende manieren van plaatsnemen, bijvoorbeeld op volgorde van binnenkomst, verschillende zitpatronen en scheiding van aankomsttijden).

Wat is Fieldlab Evenementen?

Fieldlab Evenementen is een gezamenlijk initiatief vanuit de evenementensector in samenwerking met de overheid. Fieldlab voert praktijkonderzoeken uit, met als doel kennis en data te verzamelen gericht op de terugkeer van veilige en verantwoorde evenementen met een verhoogde bezoekerscapaciteit. De eerste pilots vonden plaats bij onder meer een congres, een theatervoorstelling, een indoorconcert en dance-event en twee betaald voetbalwedstrijden.Nederland - Letland was de derde voetbalwedstrijd waar een onderzoek plaatsvond. Op basis van de resultaten van de Fieldlabs kan het kabinet geadviseerd worden om de toetsingskaders te verfijnen en de corona-routekaart aan te passen.

Deel artikel