Twee dagen Trophy in Nederland

19 mei 2021 - De Trophy, de officiële beker van UEFA EURO 2020, was maar liefst twee dagen in Nederland. Na een mooie kick-off op vrijdag 14 mei op de Magere Brug, was het tijd voor een besloten tour door Amsterdam en daarbuiten als kick-off van het voetbaltoernooi in juni.

City Tour

Op vrijdag 14 mei werd de Trophy onthaald op de Magere Brug in het bijzijn van toernooidirecteur Gijs de Jong, wethouder Simone Kukenheim, ambassadeur Wesley Sneijder en ArenA-directeur Henk Markerink.

De Trophy vertrok daarna naar de handhavers van Amsterdam en het verplegend personeel van het OLVG.  “Voor ons zijn de mensen die heel hard werken om het virus onder controle te krijgen, de echte kampioenen", zei wethouder Simone Kukenheim (sport) daarover.

Ook de kinderen van Amsterdam werden niet vergeten. Zo maakte de Trophy een stop bij het EK Voetbal on Tour op het Balbaoplein. Kinderen konden zich daar volop storten op diverse activiteiten en met de Trophy op de foto. Ook ging de organisatie langs bij Only Friends, de sportclub voor kinderen en jongeren met een beperking in Amsterdam. De kinderen waren zo enthousiast dat ze op de foto met de Trophy mochten dat het team hier langer is gebleven.

Na een korte stop bij de NOS, werd de dag afgesloten in het welbekende Johan Cruijff ArenA.

National Tour

Op zaterdag 15 mei trokken we Nederland in met de Trophy. Zo ging de beker langs in Zeist. Op de campus van de KNVB mocht Hans van Breukelen de Trophy liften als voormalig winnaar uit het team van '88. Dit is enkel en alleen toegestaan aan voormalige winnaars van de beker. Voordat hij hem omhoog lifte vertelde Van Breukelen dat hij de beker in '88 aangereikt kreeg van Van Basten en hem toen boven zijn hoofd deed.

Verder maakte de Trophy een stop bij het Oranjefestival in Delft en werd er op een dakterras in Utrecht een klein potje voetbal gespeeld onder leiding van Wesley Sneijder. Daar werd Wesley ook geïnterviewd door jeugdteam JO13 over hoe het is om een EK te spelen, bij welke club hij zich het meest thuis heeft gevoeld en of hij nog tips heeft voor jonge voetballers.

Al met al was de tweedaagse Trophy Tour een succes. Zie hieronder de compilatie van de Trophy in Nederland.

De beker is inmiddels aangekomen in de volgende speelstad: Sint-Petersburg.

Deel artikel