Zij maken EURO 2020 in Amsterdam mogelijk

20 april 2021 - De organisatie achter EURO 2020 in Amsterdam bestaat uit honderden professionals en vrijwilligers. Wat komt er allemaal kijken bij een toernooi? En wie zijn de mensen achter het EK in Nederland? We stellen twee belangrijke spelers uit ons team aan jullie voor.

Naam: Tobias Kuyvenhoven
Leeftijd: 37
Functie: Stadium Liaison Officer & Manager operations

Kan je kort toelichten wat jouw functie is binnen de organisatie van EURO 2020 in Nederland? Namens de KNVB ben ik betrokken bij de EURO activiteiten in en rondom de Johan Cruijff ArenA. De projecten uit het domein operations verzorgen o.a. de services naar toeschouwers, media vertegenwoordigers en alle professionals die werkzaam zijn tijdens EURO. Qua services gaat het onder andere om de samenwerking met vrijwilligers, training, ceremonies, catering, logistieke en praktische ondersteuning. Naast de werkzaamheden in en rondom de Johan Cruijff ArenA zijn er een aantal collega’s uit het domein operations actief op het EURO International Broadcast Centre met dezelfde werkgebieden als in en rondom het stadion.

Waar zitten de grootste uitdagingen voor jou in deze functie? De grootste uitdaging is de afstemming en communicatie tussen de verschillende projecten met zeer uiteenlopende werkgebieden. De organisatie achter een toernooi als EURO bestaat altijd uit een team professionals dat speciaal voor deze gelegenheid is samengesteld. Sommige collega’s kennen elkaar van eerdere werkzaamheden, maar er zijn ook veel samenwerkingsverbanden compleet nieuw. Veel tijd om goed op elkaar ingespeeld te raken is er niet, maar omdat iedereen er naar streeft een zo goed mogelijk toernooi te organiseren ontstaat er in de beschikbare tijd een team dat klaar is om te presteren.

Wat maakt het zo bijzonder om onderdeel te zijn van de organisatie van dit toernooi? Door de verplaatsing naar 2021 is dit toernooi nog specialer geworden, maar los daarvan is onderdeel uitmaken van een EK organisatie in eigen land altijd bijzonder om een bijdrage aan te mogen leveren. Inclusief de bid fase duurt het toernooi/project voor een aantal van ons inmiddels al jaren. Uiteraard niet als full time bezigheid, maar de verhouding tussen de aanloop naar een EK en het EK zelf maakt het al bijzonder. Daarbovenop het feit dat we dit toernooi met 11 andere landen en UEFA samen organiseren. Deze organisatiestructuur zie ik bij aankomende EK edities niet snel terugkeren.

Wat is jouw mooiste herinnering aan voetbal? Mijn keuze is gevallen op een herinnering die gekoppeld is aan een ander EK in eigen land. De winst van EURO 2017 door de OranjeLeeuwinnen!

Waar kijk jij het meeste naar uit met betrekking tot het toernooi? Het bieden van ontspanning en plezier aan een groot groep voetbalfans in binnen- en buitenland. Uiteraard denk ik hierbij aan de fans in het stadion, maar ook degene die de wedstrijden elders gaan bekijken. Daarnaast is het voor de betrokken professionals en vrijwilligers ook echt gaaf om een bijdrage te leveren. Het is keihard werken maar het geeft veel voldoening, je leert een hoop en komt met veel leuke mensen in contact die allemaal hun stinkende best doen om een top prestatie te leveren.

Naam: Karin den Iseger
Leeftijd: 41
Functie: Projectleider EURO 2020 & Senior Event Manager

Kan je kort toelichten wat jouw functie is binnen de organisatie van EURO 2020 in Nederland? Kort gezegd ben ik de spin in het web in het aandeel dat de Johan Cruijff ArenA als LOS partner heeft binnen het toernooi. Als huis zijn we de host van vier wedstrijden en zorgen wij ervoor dat we ons huis ‘schoon, heel en veilig’ en binnen de afspraken opleveren voor EURO 2020. Ons stadion is het toneel waarop de wedstrijden gespeeld worden en wij stellen alles in het werk om de bezoeker een onvergetelijke ervaring te geven. Mijn rol bestaat het managen van het interne projectteam bestaande uit o.a. collega’s binnen de domeinen Crowd Services, Ticketing, Hospitality, Facilitaire en Technische zaken &  ICT. Tegelijkertijd bewaak ik contractafspraken en budgetten.

Waar zitten de grootste uitdagingen voor jou in deze functie?De grootste uitdagingen in een project als EURO zit hem voor mij in de zeer nauwe samenwerking met veel verschillende partners die verschillende achtergronden, (werk)culturen en soms ook doelen hebben. Het verenigen van de doelen, het afstemmen van afspraken en verwachtingen, maar ook het implementeren van nieuwe werkwijzen in onze bestaande geoliede machine maakt het project uitdagend. Om vervolgens met alle betrokken professionals een meerjaren project als EURO tot een succesvol einde te brengen waarin (bijna) alle details kloppen is de grootste uitdaging. Tegelijkertijd is dit ook wat het project erg bijzonder en heel gaaf maakt 

Wat maakt het zo bijzonder om onderdeel te zijn van de organisatie van dit toernooi? Je beseft het niet iedere dag, want ‘het is gewoon je werk’… Maar als ik me dan besef dat ‘gewoon mijn werk’ me op het grootste voetbaltoneel van Europa of misschien wel de wereld brengt, vind ik dat heel bijzonder. Ik mag werken op een geweldige locatie en met mijn collega’s mag ik ons huis vertegenwoordigen op, misschien wel, het meest bijzondere EK ever. Zeker niet alleen omdat EURO 2020 in 12 Europese landen gespeeld wordt, maar misschien nog wel meer door de situatie waarin we het afgelopen jaar zijn beland. Het uitstel van EURO 2020 door de corona-pandemie met alle onzekerheden van dien, het tot op de dag van vandaag werken aan de details van uitvoering op een project wat al ruim 6 jaar loopt, maakt dit EK extra bijzonder… en misschien ook wel extra uitdagend.

Wat is jouw mooiste herinnering aan voetbal? Ik denk eigenlijk niet dat ik één mooiste herinnering heb aan voetbal. Natuurlijk heb ik door de jaren heen prachtige wedstrijden gezien. Daarnaast is voetbal altijd wel ergens vertegenwoordigd geweest in mijn carrière tot nu toe. Mijn mooiste herinneringen spelen zich eigenlijk af op de wedstrijddagen zelf, vooral op de dagen dat er echt een grote belangrijke wedstrijd op het programma staat en het pand er helemaal klaar voor is. In top conditie, in afwachting van het moment dat de deuren open gaan en de supporters binnen komen. Dat vind ik eigenlijk de mooiste herinnering, de zindering die je op die momenten voelt is bijna tastbaar: dat gevoel dat we mensen weer een unieke beleving mee kunnen geven.

Waar kijk jij het meeste naar uit met betrekking tot het toernooi? Na alle onzekerheden in het afgelopen jaar kijk ik er het meeste naar uit om die zindering weer te voelen, te weten dat we er klaar voor zijn en de deuren weer kunnen openen voor bezoekers! Misschien dit jaar nog wel bijzonderder dan het altijd al was… Maar natuurlijk kijk ik ook heel erg uit als de laatste wedstrijd gespeeld is, de bezoekers weer huiswaarts zijn en wij met alle betrokken partners kunnen terugkijken op een prachtig evenement dat we met elkaar hebben mogen organiseren!

Deel artikel